2019. / 2020. m.g.

“Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projekta Nr. 8.3.5.0 / 16 / I / 001 Projekta mērķis ir uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs:

Noderīgas interneta vietnes karjeras izglītībā skolēniem, vecākiem un skolotājiem

http://www.niid.lv/  – Nacionālā izglītības iespēju datubāze ( aktualitātes, izglītības iestādes, Atvērto durvju dienas, e-konsultants, infografikas karjeras plānošanai u.c.)

http://www.profesijupasaule.lv/ – profesiju apraksti, intervijas ar profesionāļiem, darba vides fotogalerijas, profesiju apguves iespējas, video

https://www.prakse.lv/  ( latviešu v., krievu v.) –   virtuālās prakses, uzņēmumi, profesiju apraksti , karjeras testi par darba vidi, lēmumu pieņemšanu un c.

http://www.europass.lv/ – CV standarts „Europass”

https://www.nva.gov.lv/karjera/ – informatīvie  un  metodiskie materiāli sevis, profesiju un izglītības iespēju izpētei, ieteikumi karjeras plānošanai

Mācību ekskursija “ Profesijas viesnīcā”.
10.un 11. februārī, projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „ Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, Ludzas 2.vidusskolas 2.a, 2.b, 4.a un 4.b klases skolēni devās ekskursijā uz viesnīcu “Ludza”, lai iepazītos ar profesijām, kuras ir nepieciešamas viesu izmitināšanā.

 Skolēni iepazinās ar profesijām viesnīcas vadītājs un administrators, uzzināja par  profesiju niansēm, nepieciešamajām zināšanām, prasmēm un rakstura īpašībām. Tika arī pārrunāts, kuri mācību priekšmeti jau šobrīd ir jāapgūst ļoti labi. Īpašu sajūsmu skolēnos izraisīja lomu spēle “Administratori un viesi”, kur reāli tika izspēlēta situācija ar viesu uzņemšanu.

Vēlāk tika aplūkoti viesnīcas numuri un iepazīti istabenes darba pienākumi un darba vide.
Skolēni ar interesi skatījās, klausījās, kā arī uzdeva  jautājumus.

Par to, ka pasākums bija interesants un izzinošs, liecina tas, ka atgriežoties skolā 2.b klases skolēni sadalīja lomas un izspēlēja lomu spēli par viesu uzņemšanu atkārtoti. Iespējams, kāds no viņiem nākotnē   kļūs par viesnīcas darbinieku vai vadītāju.
Informāciju sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants  I.Labāne

Karjeras attīstības atbalsta pasākums “Profesijas veselības aprūpē”

27.janvārī Ludzas 2. vidusskolas 1. klašu skolēni iepazinās ar fizioterapeita profesiju, kura ir svarīga un nepieciešama  veselības aprūpes nozarē.

    Nodarbības laikā skolēniem bija iespēja uzzināt par to, ko dara fizioterapeits, kādas ir nepieciešamās zināšanas, prasmes, darba vide, kā arī izglītības iespējas.  Interesi izraisīja arī video sižets par dzīvnieku fizioterapeitu, kurš palīdz atveseļoties dzīvniekiem, kuriem ir veselības problēmas.

     Fizioterapeite arī norādīja uz to, cik svarīgi ir pareizi turēt mobilo telefonu vai planšeti, lai neciestu veselība, kā arī stāstīja, kas ir pareiza stāja un kā to veidot.

   Vislielāko prieku skolēniem sagādāja iespēja iejusties fizioterapeita darbā un, darbojoties pārī, pašiem mēģināt noteikt stāju, kā arī to, kā saldumi ietekmē ķermeni un, vai tos ir labi lietot pirms sacensībām.

      Nodarbības beigās vairāki skolēni izteica vēlmi kļūt par fizioterapeitu.

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants  I.Labāne

 

Karjeras attīstības atbalsta pasākums “Domā plašāk !”

 

 

 

 

 

Kā domāt plašāk un ko darīt jau skolas laikā, lai saskatītu un sasniegtu savus mērķus?

Par to 8. novembrī, nodarbībās ar personīgās izaugsmes treneri – Dainu Einbergu, sprieda un domāja Ludzas 2.vidusskolas 7. – 10. klašu skolēni. Nodarbības “Domā plašāk!” laikā skolēniem bija iespēja izprast savas intereses un dotumus karjerā, pārdomāt par karjeras virzieniem, iemācīties domāt un saredzēt dažādas iespējas. Katram bijā jāpārdomā, ko vēlas sasniegt savas dzīves laikā, jāveido prasme pieņemt lēmumus un jāsagatavo nākotnes mērķu stratēģiskais plāns.

Nodarbības beigās skolēni nosauca vienu svarīgāko atziņu, ko guva šajā nodarbībā.

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants  I.Labāne

No 14. – 18.10. 2019. daudzās Latvijas skolās norisinājās Karjeras nedēļa. Tās galvenā tēma bija  – nākotnes profesijas un prasmes, kuras būs nepieciešamas nākotnes darba tirgū, ar devīzi „Ielogojies nākotnē!”.

Šīs nedēļas laikā Ludzas 2.vidusskolā tika organizēti dažādi pasākumi. Otrdien 12. klašu skolēni devās uz Daugavpils tehnikumu, lai piedalītos reģionālajā diskusijā „Šodien sākas nākotne”,  kur, diskutējot ar  Ivaru Svilānu – RTU Sabiedrisko attiecību departamenta direktoru,  skolēniem bija iespēja uzzināt vairāk par IKT jomu, kā arī noskaidrot, kāda nozīme ikdienā būs tehnoloģijām, mākslīgajam intelektam un kāda cilvēkam. Savukārt 5. klases skolēni apciemoja Ludzas NVA filiāli un piedalījās viktorīnā „Vai pazīsti profesiju?”, kuru bija sagatavojusi karjeras konsultante Svetlana Kračus.

Trešdien, 16.oktobrī 12. klases skolēni devās uz Ciblas novada Pušmucovas tautas namu, lai piedalītos pasākumā „Nākotnes profesijas Tevi gaida”. Pasākumā skolēni tikās ar A/S „Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona mežu apsaimniekošanas plānošanas vadītāju Daini Rudzīti, kurš iepazīstināja ar nozari, tajā nepieciešamajām profesijām un karjeras veidošanas iespējām. Par to, kā uzsākt savu biznesu un cik tas ir vienkārši vai sarežģīti, jauniešiem pastāstīja ALTUM Latgales reģiona vadītāja Vita Pučka. Ar pieprasītāko profesiju TOP nākotnē iepazīstināja Ludzas NVA filiāles karjeras konsultante S. Kračus.

Ceturtdien skolā viesojās Ekonomikas un kultūras augstskolas docente Inga Brasla, kura 7. – 11. klašu skolēnus iepazīstināja ar vienu no pieprasītākajām profesijām mūsdienās – loģistikas speciālists. Izglītojamie noskaidroja, kas ir loģistika, kur var apgūt šo profesiju, kādas prasmes un zināšanas ir nepieciešamas, kuriem mācību priekšmetiem jau skolā ir jāpievērš lielāka vērība, lai kļūtu par labu speciālistu.

Visas nedēļas garumā 1.- 6.klašu skolēni zīmēja, bet 7. – 11.klašu skolēni veidoja kolāžas  ”Nākotnes profesijas”, kā arī notika tikšanās klasēs un apvienotajās  klašu grupās ar dažādu profesiju pārstāvjiem – mākslinieku, aitkopi, šuvējām, juristi, novada domes priekšsēdētāju, garīdznieku, skolotāju, picērijas vadītāju un citiem. Kaut arī Karjeras nedēļa ir beigusies, tomēr iepazīšanās ar profesijām vēl nebeidzas, arī turpmāk ir ieplānotas jaunas tikšanās un profesiju izzināšana.

Paldies visiem vecākiem, profesiju pārstāvjiem, kuri neatteicās, atrada iespēju  un piedalījās Karjeras nedēļā, lai sniegtu skolēniem priekšstatu par savu profesiju un ceļu uz to.

Paldies arī visiem skolotājiem un klašu audzinātājiem, kuri ar sirds degsmi iesaistījās Karjeras nedēļas pasākumos un to organizēšanā.